Archive for February, 2011

:. CRAP .:

Posted: February 23, 2011 in :s/

~A.M.A.Z.I.N.G~

Posted: February 20, 2011 in :s/

Holla~ I’m back..!! diz time juz wanna show how creative all this person can be..huhuh

Is this the IronMan??

Now, it is possible to swim on the road..

Wondering.. how do we use this to eat??

The bee which has been “x-ray”ed?

Love this..!!!

Upside down..

Now take a look at the pictures below..

What do u see in those pictures? is it animal? no, that is an art by using their hands to design the look of the animal..

And finally.. look how the soldiers are made from wires..

CHIAOW!!!!

Ajal, Maut, dan Nyawa . .

Posted: February 15, 2011 in :s/

Assalamualaikum wbt,

Mungkin belum terlewat untuk aku ucapkan SALAM MAULIDUR RASUL.
Ayat yang atas tu mesti korang pernah dengar, kan?
Sesungguhnya tiap-tiap yang hidup pasti menemui ajalnya.
Ajal tidak mengenal usia, jantina, pangkat mahupun tempat…
Benar bukan?
Cuma waktunya hanya Allah yang lebih mengetahui…
Maka, gunakanlah waktumu itu dengan sebaiknya dengan 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara. Kalau korang hafal lagu raihan mesti korang ingat….

1. muda sebelum tua
2. sihat sebelum sakit
3. kaya sebelum miskin
4. lapang sebelum sempit
5. hidup sebelum mati

Aiseh 5 perkara jer…?
Kacang beb…!
Walaupun kita hanya diminta untuk mengingati 5 perkara tersebut, namun ternyata agak sukar bagi segelintir individu. Kita mudah alpa dengan masa “MUDA” kita. Kita jarang bersyukur dengan ke“SIHAT”an kita. Kita kadang-kala kufur nikmat dengan ke“KAYA”an yang dimiliki. Kita juga sering mengisi waktu “LAPANG” kita di depan TV mahupun LAPTOP. Dan kita seringkali jua terlupa bahawa saat “AJAL” kita bakal dijemput bila-bila masa sahaja.

Erm,
Sebagai suatu motivasi, teringat plak kata-kata seorang hukama’.
Andainya kamu ingin melakukan dosa, pastikan kamu berada dalam 4 perkara ini, iaitu:-

1. Kamu melakukan dosa tersebut di sebuah tempat yang tidak dapat dilihat oleh ALLAH S.W.T.
2. Kamu melakukan dosa tersebut di sebuah tempat yang bukan dimiliki ALLAH S.W.T.
3. Kamu makan dan minum bukan daripada sumber atau rezeki yang dikurniakan ALLAH S.W.T.
4. Apabila sampai saat kamu didatangi malaikat Izrail untuk mencabut nyawa kamu, kamu mampu memohon penangguhan dari ALLAH S.W.T. agar kamu sempat berbuat baik dan bertaubat.

Ayuh, tetap berISTIQAMAH… terus berusaha untuk memperbaiki diri dan saling mengingatkan dengan kebenaran dan kesabaran.
Renung-renung dan selamat beramal….!

p/s : sekadar suatu peringatan kepada diri dan juga orang lain.

Kenangan Dulu-dulu . . Episod 2

Posted: February 13, 2011 in :s/

Holla.. seminggu lebih dah bercuti, tak update blog nih.. Kali nih aku nak sambung episod kedua kenangan aku masa kecik dulu.. Fokus aku kali ni,,urm.. heheh, cerita zaman kecik dulu..

Usop Sontorian.. rasenye ni katun animasi pertama Malaysia kan? si Usop dgn kwn2 die,, Abu, Dol, Vellu dgn sape lg tah aku tak ingat.. katun ni siyes best, sbb ade pengajaran dan menunjukkan keharmonian kat negara kita nih..I LIKE~~

hoho..ni salah satu cite feveret aku masa kecik dulu.. punye la besar family Ultraman nih, siap ade mak bapak lg tu..pastu, tiap2 kali lwn serupa je.. mula2 menang, tgh2 lwn lampu kat dada dah kelip2, last2 menang gak.. yg peliknye, kaya btul org kat jepun nak repair kerosakan negara diorg kan? ye la, raksasa lwn sampai letup2 sana sini..ish3..

Yg ni cite Oshin.. sejujurnya, aku pun tak penah tgk cite nih.. taktau pun cite ni pasal ape sebenarnye.. tp waktu ni,, mak aku yg suke sgt tgk cite nih.. sbb tu aku ingat tajuk die.. rasenye mak dgn makcik2 korg pun suke tgk cite ni tak?huhuh

A.L.O.N.G…!! hehe,,dulu mak aku yg suruh aku tgk rancangan Along nih.. sudahnya, terus minat.. ye la, berinformasi dan memberi ilmu kan? tp sekarang nih ade lg ke kat tv?

Robocop ni kalo tak silap, setiap hari jumaat kot, kul 9 mlm.. tp aku minat tol ngan robocop ni.. ye la, budak2 kan., suka la tgk senjata2 die tuh.. tp sekarang dah tak de da.. rindu plak nak tgk..huhu

Majalah Pendekar Laut ni korg penah baca tak? yg perempuan tak penah la kot kan? majalah ni siyes best.. sekarang ni pun aku ade download majalah ni simpan dlm laptop..hahaha

Haa,, sape yg ingat ni dlm buku ape? ni dlm buku Asuh,, yg cite godaan syaitan tu.. aku tak penah pun beli buku nih,, kwn2 aku ade la, aku pinjam je.. tp cite godaan syaitan ni best plak.. korg tgk la die lukis muke syaitan tuh.. nak ganaz je,, tp cam kelakar gak muke die..

haha,, yg ni mmg feveret aku.. Dragon Ball.!!! siap kumpul komik lg.. dulu aku ingat lg, cite ni tiap2 ari sabtu ngan ahad.. jam 9.30 pg, dibawakan khas oleh APOLLO..!!! haha,, berapa tahun tah cite ni kat tv2 tuh, baru abes.. lame gak la..

Ni la die koleksi komik aku.. sampai sekarang ade lg dlm simpanan aku.. best ooo…..

Popeye the Sailorman.. TUT TUTTTT!!!!! heheh,, sbb pengaruh cerita nih, dulu aku penah mintak mak aku masak bayam tuh, kononnya nak jd kuat cam popeye la.. last2 hampeh.. bile dah besar nak mkn sayur? huh,, memang tak dapat la..haha

Gaban.. yg ni pun salah satu superhero pujaan ramai gak dulu.. ye la, aku pun suke gaban nih, style gilo..hohoho

Mask Rider ni plak kire ade bau-bau bacang dgn gaban gak la ni.. heheh,, tp aku suke motor die.. dpt sebijik pun best gak..

Kalo dah mcm ni punye motor, mmg la aku nak..haha..

korg yg minat dgn ngan mask rider nih.. bace la blog nih –> http://satriabajahitamrx.wordpress.com/2009/02/01/stroy-eh-story-of-kamen-rider-rx/

Hari sabtu, jam 6.30 ptg mesti aku berhenti main kat luar.. masuk rumah tgk Power Rangers ni.. best tuu.. haha,,ade kaler merah la, biru la.. yg perempuan kaler pink plak, siap ade skirt lg tu.. kelakar plak bile aku ingat balik..

Ni la die wajah2 superhero pujaan tu..wahahahaha

So, aku rase sampai sini dulu hari nih.. ni pun saje je sbb nak buang masa.. tak tau nak watpe, so aku update la blog nih..

Tgk la kalo aku ade idea, aku sambung plak wat episod 3 nnt.. kalo tak, takde la..hoho

Chowzzz..!!!

Reaksi Mak Bapak . .

Posted: February 5, 2011 in :s/

Assalamualaikum.. Kali ni aku nak kongsi sket perbezaan reaksi mak bapak kita (dan jugak mak bapak org lain) yg kadang-kadang kite sendiri pun tak perasan..

ANAK KECIK MENANGIS

Mak : Ala bucuk bucuk..nak susu ye?kejap mak buatkan..

Ayah : Ish, budak ni keje menangis je..sakit telinga aku, org nak rehat pun tak senang..

ANAK LELAKI NAK KAHWIN

Mak :  Seronoknya mak nak dapat menantu..pastu dapat pulak cucu..heii,,bestnye..

Ayah : Ko nak kawin ni duit ko cukup ke tak? Kalo tak cukup, jgn mengada-ngada nak kawin, pastu menyusahkan aku pulak..

BILA ANAK PEREMPUAN DAH KAHWIN

Mak : Nak, dah berlaki ni jgn lupa kat mak dgn ayah ye..sobs2 (sambil mengesat air mata..)

Ayah : Huh,lepas sorang tanggungjawab aku..

ANAK DARA BANGUN LAMBAT

Mak : Hey, dah siang dah ni..Bangun!! Nanti rezeki tak masuk..

Ayah : Anak dara ape ni..?! Matahari dah tegak atas kepala baru nak bangun..lain kali aku simbah je dgn air, baru tau..

ANAK KENA TAHAN POLIS

Mak : Abang, usahakan la bagi anak kita keluar lokap tu.. Tak sanggup sy tgk die meringkuk kat dlm tu..

Ayah : Huh, biar padan dgn muka dia.. Biar dia rasa akibatnya buat salah, pasni serik dah la tu..

Tu la die serba sikit reaksi mak bapak yg aku perasan..tp sebenarnya tak semua pun mak bapak camtu kan? Mak bapak aku takde la nak dpt camtu..haha,,anyway see ya next time..!!

Kenangan Dulu-dulu . . Episod 1

Posted: February 4, 2011 in :s/

Kembalinya aku di sini dgn kepale yg dah tepu.. tak tau pun nak tulih ape sebenarnye kat sini,,so aku terase mcm nak imbau balik zaman aku (mungkin korang jugak) mase kecik-kecik dulu..zaman kecik, tadika seterusnya sekolah rendah.,waktu sekolah menengah aku taknak cerita,sebab zaman tu dgn sekarang ni tak byk beza sgt pun kan?

So, enjoy~~

haha,,yg ni memang mengimbau kenangan aku..dulu tiap-tiap hari pegi sekolah bawak botol air henpon nih..time tu, sape ade botol air nih, kire boleh bangga la, habis hebat dah waktu tu.. Aku rase, semua budak laki yg sezaman dgn aku pernah merase gune botol air nih.,kan?? Aku rase la….

TORA DATANG LAGI!!! Aku ingat lagi iklan tora waktu aku tadika dulu.. Kalau iklan tu tunjuk mainan free yg best, mula la berangan nak beli.. Dan keesokan harinya, aku pun berjaya memilikinya.. Dah la coklatnye sedap, mainan pulak best…

haa, ni la salah satu mainan feveret aku..beli tora dpt free mainan ni.. pastu kipas ni terbang naik atas bumbung.. waktu tu rase sadis gile..haha,,kelakar plak bile ingat balik..

Korang pernah main tak tikam2 nih? kalau tak silap aku, dulu bayar 20sen kot..pastu bile bukak, die tulis “Thank You”..tensen je,,ni pun kire judi la kan?? Haii..kecik-kecik dah berjudi..

Yg ni memeng feveret aku.. Siap ade cheat lagi kalau nak menang battle.. A,B,A,B,B,C,A  ntah pape tah.. pastu bile bawak pegi sekolah,cikgu rampas..haha,,memang menangis,merayu-rayu aku mintak cikgu pulangkan balik..

Biskut ni aku tak tau ape name die, tapi biskut ni memang sedap.. Asal pegi kedai je, suruh mak aku beli.. Sekilo brape ringgit ntah..

Mainan ni aku mule minat lepas tgk kartun Dash Yonkuro (? betul ke aku eja ?).. Waktu sekolah rendah, ikat perut waktu rehat simpan duit belanja, semata-mata nak beli tamiya nih.. pastu ade la pulak aksesori tambahan,,tayar duri-duri utk jalan batu-batu, tayar span utk jalan basah..pastu ade dinamo emas la, perak la.. beli mahal-mahal, main dlm longkang je..HUH!!

budak-budak sekarang ade guna lagi ke pembaris ni? sebelah lurus, sebelah lagi ade gigi-gigi.. pastu ade pulak pembaris yg ade lubang bulat-bulat kat tengah.. penuh buku latihan aku dulu dgn bulat-bulat tu..

Ni satu lagi..tak ramai dah budak-budak guna pemadam camni sekarang kan?.. Dulu beli pemadam ni sebab nak lawan dgn kawan.. Sape menang dapat ambik pemadam tu..

Benda ni kalau tak silap aku, namanya rainbow spring kot (–betulkan aku kalau silap–) Tapi aku dulu panggil gelung warna-warni je..main kat tangga, bagi die jatuh sampai bawah.. pastu bile dah berbelit, terus tinggal taknak main dah..haha,,sampai sekarang aku simpan lagi gelung ni..

Dulu bunga straw ni popular la jugak..mak aku pun rajin buat bunga ni dulu.,beli straw banyak-banyak semata-mata utk buat bunga ni je..tp cantik gak,heheh..

Dulu aku selalu beli,satu berape sen ntah harga die.. pastu main sampai bengkak-bengkak bibir aku nak tiup belon tu..puncanya nak lawan dgn kawan aku,sape dpt tiup lagi besar..haha..

Anyway,,episod pertama kenangan aku ni tamat kat sini dulu..tengok la,bile-bile aku rajin aku sambung dgn episod kedua pulak..banyak lagi kenangan yg aku nak imbau ni..so,, tunggu la next post ye..

ADIOS!!!

boreD~~

Posted: February 4, 2011 in :s/

~Dark as Roses,

And fine as Sand,

I feel your healing in your sting again..

~I hear you Laughing,

And my soul is Saved..

~Crawl like Ivy

Up my Spine,

Through my Nerves and into my Eyes..

~Cuts like Anguish

or Recollection of Better Days

Gone by..

But its All Right..

~Though your garden Gray,

I know all your Graces,

Someday will Flower,

IN THE SWEET SUN SHOWER…..

~~StreeT 47

Mad???

Posted: February 4, 2011 in :s/

haiz~ sekarang nih ramai org nak mrh2 je.. be cool,,takyah nak marah2, hidup pun hepi jer..

Facebook.. Oh., Facebook..

Posted: February 4, 2011 in :s/

Assalamualaikum. Sebenarnye, aku tak pernah lg ber-blogging nih. So, kalo ade yg kurg tue, korg terime je la seadanya eh.. First entri aku ni pun saje je suka-suki sebenarnye. pemanas badan je..

Laptop, atau bahasa skemanya komputer riba. Dan jugak PC a.k.a komputer peribadi,,2 bende ni dah jadi sesuatu yg penting dlm kehidupan rakyat Malaysia nih. Boleh dikatakan setiap rakyat Malaysia taw nak gunakan 2 bende alah ni,,sampai la tahap bengkak2 mata gune.. salah satu sebabnye ialah main Facebook je pun.,ape la yg bestnye FB nih, aku pun tak taw walaupun aku ni salah seorg pengguna FB jgk..heheh,,aku nak ceritakan beberapa situasi pengguna FB yg pelik pd pandangan aku..

Situasi 1 :

Mak “Ali, dah baca BUKU ke belum? Esok ade periksa..!!”

Ali menjawab dgn pantas, “Tgh baca la ni mak!!” sambil melayari FB..

pelik, bukak FB pun boleh dikira baca BUKU ke? Zaman dah berubah ke?

Situasi 2 :

Status yg mcm2..

“mlm ni aku nak mkn ape ek?”, “aduh,td eksiden..abes luke2 tgn dgn lutut aku..” dan jugak “malasnye nak stadi…”

–> Kecoh satu dunia dgn perkara yg remeh temeh.. Pelik,ramai sgt ke org yg ambik taw pasal STATUS korg tuh? yg lg peliknye, baru lepas eksiden pun sempat lg nak update status..hai,dunia2….

Situasi 3 :

Gambar yg penuh dgn TAG.. Yg dimaksudkan di sini ialah, gmbr kenduri, percutian, aktiviti, konvo, dan byk lg la..

Yg peliknye tuh, org yg takde dlm gmbr tu pun kene tag gak.. dah la tag kat tempat yg tak sepatutnya,,kat lubang idung pun nak tag nama org..

Yg nak tmbh pelik lg, gmbr longkang pun nak tag org jugak.. HELLO,,muka org tu ade iras-iras dgn longkang ke??

Situasi 4 :

Status relationship yg bertukar-tukar.

Hari ni single, esok dah in a relationship.. Lusa dah widowed pulak..ish3,,kesian..

nak tambah haru lg, bile ade yg “it’s complicated”.. Hurm,,entah le….

Situasi 5 :

Setiap pengguna FB perlu meletak nama dan gambar masing2.. Dah tu, letak je la nama dgn gmbr sendiri..

Ni x,letak nama  pelik2.. Perlu ke letak nama “Tidak bernama”, ataupun “Kambing Gurun”.. pastu letak gambar profil yg bukan2..

Yg jd kecohnye, bile die add kwn die, kwn die tak confirmkan sbb tak kenal.. Yg bestnye, die boleh mrh plak kwn die tuh sbb x confirmkan friend dgn die..

Aduh,,yg awak tu letak nama kambing, gambar plak gambar rumput..sape la yg nak kwn dgn KAMBING kan? Korg nak ke??????

hehe,,byk lagi sebenarnye yg pelik2 yg aku nampak pasal user FB nih..aku pun pelik gak sebenarnye.. Korg yg tgh bace blog aku nih ade tak yg tergolong dlm situasi yg pelik2 mcm kat atas td tuh??heheh,,pikir la sendiri..

CHOW!!!!