Kenangan Dulu-dulu . . Episod 1

Posted: February 4, 2011 in :s/

Kembalinya aku di sini dgn kepale yg dah tepu.. tak tau pun nak tulih ape sebenarnye kat sini,,so aku terase mcm nak imbau balik zaman aku (mungkin korang jugak) mase kecik-kecik dulu..zaman kecik, tadika seterusnya sekolah rendah.,waktu sekolah menengah aku taknak cerita,sebab zaman tu dgn sekarang ni tak byk beza sgt pun kan?

So, enjoy~~

haha,,yg ni memang mengimbau kenangan aku..dulu tiap-tiap hari pegi sekolah bawak botol air henpon nih..time tu, sape ade botol air nih, kire boleh bangga la, habis hebat dah waktu tu.. Aku rase, semua budak laki yg sezaman dgn aku pernah merase gune botol air nih.,kan?? Aku rase la….

TORA DATANG LAGI!!! Aku ingat lagi iklan tora waktu aku tadika dulu.. Kalau iklan tu tunjuk mainan free yg best, mula la berangan nak beli.. Dan keesokan harinya, aku pun berjaya memilikinya.. Dah la coklatnye sedap, mainan pulak best…

haa, ni la salah satu mainan feveret aku..beli tora dpt free mainan ni.. pastu kipas ni terbang naik atas bumbung.. waktu tu rase sadis gile..haha,,kelakar plak bile ingat balik..

Korang pernah main tak tikam2 nih? kalau tak silap aku, dulu bayar 20sen kot..pastu bile bukak, die tulis “Thank You”..tensen je,,ni pun kire judi la kan?? Haii..kecik-kecik dah berjudi..

Yg ni memeng feveret aku.. Siap ade cheat lagi kalau nak menang battle.. A,B,A,B,B,C,A  ntah pape tah.. pastu bile bawak pegi sekolah,cikgu rampas..haha,,memang menangis,merayu-rayu aku mintak cikgu pulangkan balik..

Biskut ni aku tak tau ape name die, tapi biskut ni memang sedap.. Asal pegi kedai je, suruh mak aku beli.. Sekilo brape ringgit ntah..

Mainan ni aku mule minat lepas tgk kartun Dash Yonkuro (? betul ke aku eja ?).. Waktu sekolah rendah, ikat perut waktu rehat simpan duit belanja, semata-mata nak beli tamiya nih.. pastu ade la pulak aksesori tambahan,,tayar duri-duri utk jalan batu-batu, tayar span utk jalan basah..pastu ade dinamo emas la, perak la.. beli mahal-mahal, main dlm longkang je..HUH!!

budak-budak sekarang ade guna lagi ke pembaris ni? sebelah lurus, sebelah lagi ade gigi-gigi.. pastu ade pulak pembaris yg ade lubang bulat-bulat kat tengah.. penuh buku latihan aku dulu dgn bulat-bulat tu..

Ni satu lagi..tak ramai dah budak-budak guna pemadam camni sekarang kan?.. Dulu beli pemadam ni sebab nak lawan dgn kawan.. Sape menang dapat ambik pemadam tu..

Benda ni kalau tak silap aku, namanya rainbow spring kot (–betulkan aku kalau silap–) Tapi aku dulu panggil gelung warna-warni je..main kat tangga, bagi die jatuh sampai bawah.. pastu bile dah berbelit, terus tinggal taknak main dah..haha,,sampai sekarang aku simpan lagi gelung ni..

Dulu bunga straw ni popular la jugak..mak aku pun rajin buat bunga ni dulu.,beli straw banyak-banyak semata-mata utk buat bunga ni je..tp cantik gak,heheh..

Dulu aku selalu beli,satu berape sen ntah harga die.. pastu main sampai bengkak-bengkak bibir aku nak tiup belon tu..puncanya nak lawan dgn kawan aku,sape dpt tiup lagi besar..haha..

Anyway,,episod pertama kenangan aku ni tamat kat sini dulu..tengok la,bile-bile aku rajin aku sambung dgn episod kedua pulak..banyak lagi kenangan yg aku nak imbau ni..so,, tunggu la next post ye..

ADIOS!!!

Advertisements
Comments
  1. puteri nurain says:

    kenangan dulu-dulu tu maksudye org yg tulis tu dah tua la ye?
    Laaaa dah tua rupeye,tp dalam hati masih de taman…

  2. syafiqazni10 says:

    cube la bace ayat mukadimah kat atas tu.. imbau kenangan masa kecik-kecik dulu.. tak reti bace ke?haha,,p masuk sekolah balik, belajar membaca dulu 😛

  3. cik payung says:

    biskut tu nama die bskut bungan..ckpayung smpai guling2 kalau biskut nie abes… plg suke bunga wane pink..hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s